Serija Nurse Jackie polusatna je crna komedija, istodobno pomalo pokvarena, tužna i smiješna. Edie Falco glumi Jackie Payton, svojeglavu i genijalnu medicinsku sestru s brojnim manama koja radi na odjelu hitne pomoći u kompliciranom i mahnitom okruženju newyorške gradske bolnice. Jackie, posrnula katolikinja ovisna o narkoticima bez kojih ne bi mogla funkcionirati, održava ravnotežu u bolnici svojim jedinstvenim načinom ophođenja s pacijentima i osobnim smislom za pravdu u svijetu medicine. Svakodnevno žonglira s pacijentima, liječnicima i kolegicama medicinskim sestrama, pa i vlastitim grijesima. Njezina požrtvovna predanost poslu i obitelji u sukobu su s teškim odlukama s kojima se suočava iz sata u sat, što izaziva brojne moralne i etičke neprilike koje nekako mora riješiti.
U seriji glume i Eve Best, Peter Facinelli, Merritt Wever, Haaz Sleiman i Paul Schulze te Anna Deavere Smith i Dominic Fumusa u ulogama likova koji se povremeno pojavljuju.

Serija je nastala u koprodukciji Showtimea i Lionsgatea. Scenarij za pilot-epizodu napisali su Liz Brixius, Linda Wallem (Ponovno slavna, Lude sedamdesete) i Evan Dunsky. Wallem i Brixius izvršne su producentice i autorice serije. John Melfi i Caryn Mandabach izvršni su producenti. Richie Jackson radi na seriji kao suizvršni producent. Serija je imala 29 nominacija i osvojila je 5 nagrada, među ostalima: Emmy za najbolju žensku ulogu (Edie Falco) i Young Artist Award (Mackenzie Aladiem).

EDIE FALCO (JACKIE PEYTON)
Edie Falco jedina je glumica u povijesti koja je dobila nagradu Emmy, Zlatni globus i nagradu SAG-a (Udruženja filmskih i televizijskih glumaca) za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji, i to u istoj godini, za ulogu Carmele Soprano u prvoj sezoni HBO-ove revolucionarne serije "Obitelj Soprano". Poslije je nominirana za obje nagrade u svakoj sljedećoj sezoni serije, dobila je još dvije nagrade Emmy, po jedan Zlatni globus i nagradu SAG-a te nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju televizijsku glumicu godine. Prva je žena kojoj je dodijeljena nagrada Udruge televizijskih kritičara za postignuća u dramskom programu. Televizijskoj publici poznata je i po povremenim ulogama u HBO-ovoj dramskoj seriji "Oz" i NBC-jevim hvaljenim serijama "Zakon i red" i "Odjel za umorstva".

Falco je debitirala na Broadwayu u predstavi "Sideman", nagrađenoj Tonyjem, u kojoj je glumila i na off-Broadwayu. Za svoju izvedbu dobila je nagradu Theatre Worlda i nominaciju Drama Deska za najbolju glavnu glumicu u predstavi. Nakon toga je debitirala i u Londonu s predstavom "Sideman" na West Endu, a zatim i u londonskoj produkciji uspješne predstave "Vaginini monolozi". Kad je glumila sa Stanleyem Tuccijem u hvaljenoj predstavi "Frankie and Johnny at the Claire de Lune", predstava je četiri puta srušila rekord u broju prodanih ulaznica u kazalištu Belasco i postala najuspješnija predstava te sezone na Broadwayu. Glumila je s Brendom Blethyn u prvom ponovnom postavljanju na scenu Pulitzerom nagrađene drame "'Night, mother". Za cjelovečernji film "Cost of Living" dobila je nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju glumicu. Za ulogu u filmu "Laws of Gravity" nominirana je za nagradu Independent Spirit u kategoriji najbolje glavne glumice. Glumila je i u filmovima "A Price Above Rubies", "Copland", "Trouble on the Corner", "Private Parts", "Hurricane", "Layin' Low", "Breathing Room", "The Funeral", "The Addiction", "Bullets Over Broadway", "Trust", "The Unbelievable Truth", "Random Hearts" i glavnu ulogu u nagrađenom filmu "Judy Berlin". Za ulogu u filmu "Sunshine State" Johna Saylesa dobila je nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa i nagradu Njujorških filmskih kritičara na internetu za najbolju sporednu žensku ulogu. Također je glumila i u filmovima "The Quiet", "The Great New Wonderful" i "Freedomland".

Liz Brixius i Linda Wallem počele su surađivati na scenarijima 2005. godine. Wallem je odrasla u Rockfordu u saveznoj američkoj državi Illinois, studirala dramsku umjetnost na Sveučilištu u Minnesoti i diplomirala na Školi za jazz ples, step i balet Helen Olsen. Karijeru je započela kao glumica u televizijskim i kino filmovima, a zatim je postala scenaristica televizijskih serija "Cybill", "Lude sedamdesete" i "Ponovno slavna".
Liz Brixius odrasla je u Minneapolisu u saveznoj američkoj državi Minnesoti, a karijeru spisateljice započela je kao profesorica poezije na Sveučilištu u Massachusettsu nakon uspješne turneje po klinikama za odvikavanje na američkom Srednjem zapadu. Naposljetku je počela raditi kao scenaristica za kino filmove i televiziju.

Richie Jackson je predsjednik Jackson Group Entertainmenta, tvrtke za produkciju i menadžment. Među njegovim posljednjim produkcijskim projektima su brodvejski mjuzikl "A Catered Affair" (nagrada za najbolji mjuzikl, Drama League) autora Harveya Fiersteina i Johna Bucchina, redatelja Johna Doylea, i film "Shortbus" scenarista i redatelja Johna Camerona Mitchella. Jackson radi kao izvanredni profesor na svom matičnom sveučilištu, na umjetničkoj akademiji Tisch Sveučilišta u New Yorku.

Bilo je na kanalima:

One  HBO3  SUPER RTL  HTV2  ORF1  B92  STAR  STAR Life  FTV  

PREPORUKE
  • Bolje Stvari (2016)

    image
    „Bolje stvari“ prate Sam Fox (Pamela Adlon), zaposlenu glumicu i jezičavu samohranu majku koja odgaja svoje tri kćeri Max, Frankie i Duke, u L. A.-u. Ona je mama,...
  • U zelenim dolinama (2020)

    image
    James Herriot pod majčinim je pritiskom da se zaposli na dokovima, ali želi slijediti svoj san, pa iskorištava priliku za razgovor za posao veterinarskog...
  • Moj rođak sa sela (2008)

    image
    Ovo je dramska serija sa puno humora i topline, zanimljivih likova i ljudskih odnosa čije je mesto događanja uglavnom selo, lepo i slikovito kroz sva četiri...
  • Zovi doktora! (2016)

    image
    Hugh Knight (Rodger Corser) pametan je, nadaren, šarmantan i, čini se, nepogrešiv kardiokirurg. No Knight će ubrzo shvatiti da njegov hedonistički način života...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.