poster

Ninrberg 1.deo

Nuremberg (2000)

drama, povijesni, ratni | Kanada, SAD
Redatelj: Yves Simoneau

Ocjena: 7.3/10
Ocjena korisnika: 8.7/10
(6 glasova)

SADRžAJ

Nakon najvećega ratnog razaranja u novijoj povijesti, uslijedilo je i najveće suđenje, onima koji su bili odgovorni za nezamislive zločine. Odlična dramska mini serija 'Nürnberg' priča je o istinitim događajima kroz oči različitih strana.

Nakon poraza Njemačke u Drugom svjetskom ratu, savezničke su snage odlučile kako se bez dvojbe mora održati suđenje njemačkim ratnim zločinima. Pred sud su izvedena 24 nacista, predstavnika svih struktura vojnog i društvenog života, kako bi im se sudilo za zločine tijekom rata i zločine protiv čovječnosti. Predvođeni američkim sucem Robertom Jacksonom (Alec Baldwin), Sud za ratne zločine sačinjavaju predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske i Velike Britanije. Jackson se ispočetka protivi predloženim smrtnim kaznama, ali kako suđenje odmiče, a on doznaje sve više i više o nezamislivim strahotama koje su nacisti vršili i njegovo se stajalište polako mijenja. Iako snimljen tek 2000. godine, 'Nürnberg' se doista čini projektom koji je jednog dana morao biti napravljen, jer su prikazani događaji, oni sa suđenja nacistima za zločine u Drugom svjetskom ratu, jedno od ključnih povijesnih mjesta dvadesetog stoljeća. Propitujući ozbiljna i iznimno važna pitanja kolektivne i individualne odgovornosti, krivnje za ratne zločine i odgovarajuće kazne kroz različite vizure, kako optužitelja tako i optuženika, ova je sjajna i poučna mini-serija uspjela postići rijedak nivo kvalitete na svim razinama. Radeći po knjizi Josepha E. Persica, redatelj Yves Simoneau sigurnom nas rukom vodi kroz razgranate rukavce priče, a glumačku ekipu čine slavna imena kao što su Alec Baldwin, Max von Sydow, Christopher Plummer ili Brian Cox.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Dragi drugovi (2020)

    image
    Novočerkask, Sovjetski Savez, 1962. godine. Ludmila je članica Partije i odana komunistica koja se tijekom Drugog svjetskog rata borila za staljinističku...
  • Vrata pakla (1953)

    image
    Radnja je smeštena u Heianski period, odnosno u godinu 1159. kada u vreme Heiji ustanka samuraj želi oženiti dvorsku damu pre nego što otkrije da je već udata.
  • Jadnici (1995)

    image
    Fenomenalna ekranizacija klasika Viktora Igoa, dobitnik nagrade Zlatni Globus za najbolji film na stranom jeziku. Priča o neuništivosti ljudskog duha.
  • The Assassins (2012)

    image
    U razdoblju kineske povijesti poznatom kao "Razdoblje tri kraljevstva", dinastija Han je na klimavim nogama i suočava se s prijetnjom gubitka vlasti. Moćni...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.