SADRžAJ

U suvremenoj hrvatskoj umjetnosti slikarsko djelo Josipa Trostmana kritika je visoko vrednovala, i to kao jednog od najznačajnijih suvremenih kolorista. Svojim samostalnim izložbama u brojnim galerijama kroz minula desetljeća izgrađivao je tu svoju izdvojenu poziciju koja se prepoznala po likovno specifičnoj paleti s jasnim autorskim obilježjima, kao slikar izrazito solarne inspiracije s jakim "proplamsajima" svjetlosti i žarkim bojama: crvena, žuta, tirkizna, plava, oker, narančasta, cinober... i u njihovim rafiniranim nijansama, zatim u ekspresivnoj gesti i slobodnijim potezima kista.
Upravo su se te značajke Trostmanova kolorističkog rukopisa iščitavale i na njegovoj retrospektivnoj izložbi u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Naime, izložba je u recentnom izboru prezentirala slikarev stvaralački put apostrofirajući njegove razvojne faze i tematske preokupacije.
Josip Trostman, rođen je u Dubrovniku 1938. godine, gdje i danas živi i radi, završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine.
Svoje golemo slikarsko djelo stvarao je na velikoj temi - na mediteranskom krajoliku i podneblju, te na motivima grada Dubrovnika baštineći njegovu veliku slikarsku tradiciju poznatu kao Dubrovački likovni krug (Dulčić, Masle, Pulitika...) kao njezin izravni nasljednik.
Dakako, u svojemu slikarstvu nalazio je uporište i u velikim europskim slikarima, posebno u majstorima izrazito kolorističke palete, impresionističkim klasicima (Moneta i dr.) te velikim ekspresionističkim majstorima, osobito njemačkim, (Nodla, Marca, Jawlenskog i dr.).

Scenarist:
Snimatelj: Mario Britvić

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.