SADRžAJ

Novi Sad kakav danas vidimo izgradili su graditelji pristigli iz svih dijelova Austro-Ugarske Monarhije. Važan doprinos Hrvata razvoju Novoga Sada počinje krajem 19. stoljeća. Hrvatski arhitekti i umjetnici sudjelovali su i na mnogim natječajima u međuratnom razdoblju, ali i nakon Drugog svjetskog rata. Novosadski povjesničar umjetnosti Vladimir Mitrović svojom je knjigom Djela velikana hrvatske umjetnosti 20. stoljeća u Novom Sadu uspio predstaviti i podsjetiti na njihova reprezentativna djela. Uz Ivana Meštrovića i bračni par Seissel, Ivan Vitić je jedan od tri važna predstavnika hrvatske umjetnosti i arhitekture u Novom Sadu. Zgrada u Dunavskoj ulici br. 37 jedini je Vitićev rad u Srbiji i ujedno jedini muzej koji je projektirao. Zgrada je građena za potrebe stalnog postava Muzeja radničkog pokreta i narodne revolucije, a danas su u zgradi smješteni Muzej suvremene umjetnosti i Muzej Vojvodine.

Scenarist:
Snimatelj: Marko Jerbić
Montaža: Igor Kožić

Fotografije

Vitićev muzej u Novom SaduVitićev muzej u Novom SaduVitićev muzej u Novom SaduVitićev muzej u Novom SaduVitićev muzej u Novom Sadu

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.